Het omgevingsprogramma laat zien waar en hoe we West willen vernieuwen. Dit doen we met oog voor een prettige leefomgeving. Samen gaan we de wijken verbeteren, zodat iedereen zich hier thuis voelt. We pakken de uitdagingen in de wijken als geheel aan en werken aan een sterke en toekomstbestendige omgeving.
In maart en april organiseerden we vier inloopmomenten én een partnerbijeenkomst in het kader van het concept-Omgevingsprogramma Kenniskwartier en het OER (Omgevingseffectrapport). De opkomst was hoog, de gesprekken waardevol en de betrokkenheid van bewoners en andere belangstellenden was groot.
Tijdens de inloopmomenten spraken we met ruim 600 bewoners. Dit zijn de vijf meest gestelde vragen, met de bijbehorende antwoorden.
De flats in deze buurten worden op termijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Veel bewoners vragen of zij kunnen terugkeren. Dat kan in principe wel, vaak met behulp van een wisselwoning. De nieuwe woningen worden ongeveer even groot (rond de 80 m²) en er wordt gestreefd naar een vergelijkbare huurprijs. Wil je weten wat dit voor jou betekent? Neem dan contact op met Tiwos voor een persoonlijk gesprek.
Er leven zorgen over de verkeerssituatie, vooral rond de Wandelboslaan, Ringbaan West, fietstunnels en de knip in de Statenlaan. Die knip betekent dat bewoners straks verder moeten omrijden van noord naar zuid. We begrijpen dat dit impact heeft. Ook wordt gewerkt aan verkeersveiligheid: bijvoorbeeld aan veiligere fietstunnels, betere oversteekplaatsen en snelheidsbeperkende maatregelen op drukke wegen zoals de Wandelboslaan. Ook de bereikbaarheid van Station Tilburg Universiteit blijft gewaarborgd.
Ja, er komen appartementen speciaal voor senioren. Er is ook aandacht voor specifieke doelgroepen, waaronder ouderen met een migratieachtergrond. Daarnaast is er zorg over de afstand tot zorgvoorzieningen. De wens om bijvoorbeeld een gezondheidscentrum dichter bij de Westermarkt te realiseren is bekend en nemen we mee in de plannen.
Bewoners maken zich zorgen over vergunningparkeren, vooral in de Torenbuurt. De tarieven en de wijze waarop vergunningparkeren wordt ingevoerd, worden dit najaar bepaald. De raad streeft daarbij uitdrukkelijk naar een vriendelijke vorm van parkeerregulering. Dat betekent ondere andere dat er wordt gekeken naar maatwerkoplossingen voor bewoners met een garagebox. Bij de moskee – waar het op vrijdagen en feestdagen erg druk is – wordt gewerkt aan een betere in- en uitrit tijdens werkzaamheden. We doen ons best om overlast te beperken en parkeren goed bereikbaar te houden.
Veel bewoners geven aan dat het park, de vijver bij de Vijverlaan en bomen zoals de cipressen waardevol zijn. Groen is een belangrijke kernwaarde bij de ontwikkeling van het Kenniskwartier. Streven is dan ook bestaande groene elementen te behouden of een volwaardige plek terug te geven in het nieuwe ontwerp.
De formele inzageperiode van het omgevingsprogramma liep van 14 maart t/m 24 april 2025. De komende periode verwerken we alle binnengekomen reacties. Op basis daarvan wordt het Omgevingsprogramma waar mogelijk aangepast. Alle ingediende zienswijzen bundelen we in een Nota van Beantwoording. Daarna leggen we het aangepaste programma voor aan het college. De precieze planning hiervoor hangt af van het aantal en de inhoud van de zienswijzen.