Spring naar inhoud
logo

Tilburg 2050

Lezingenreeks

Wat voor stad willen én kunnen we zijn in 2050? Om die vraag te beantwoorden, organiseren we een aantal lezingen. Experts vertellen hoe zij naar de toekomst kijken, en gaan daarover met het publiek in gesprek. Iedereen is welkom.

Op woensdag 15 mei staat het thema gedragsverandering centraal. Wil je bij de vijfde lezing aanwezig zijn? Meld je nu aan.

Aanmelden

Lezing 5 - Brede welvaart en gedragsverandering

Op woensdagavond 15 mei staat het thema gedragsverandering centraal. Hoofdspreker van de avond is Peter Achterberg. Peter is professor Culturele Sociologie aan de Tilburg University en gespecialiseerd in onderzoek naar de relatie tussen mensen en instituties.

We werken aan een toekomstig duurzaam Tilburg in 2050. Dit vraagt niet alleen om een andere inrichting van de stad, maar ook om een verandering van ons gedrag. Door bijvoorbeeld minder te consumeren en onze woning te isoleren. Maar hoe kan deze verandering tot stand komen en welke rol speelt een gemeente hierbij? En kunnen we in een samenleving waar iedereen steeds meer individueel handelt, een grote ‘collectieve’ beweging op gang brengen? 

Experts, waaronder Yusuf Çelik (wethouder Wonen, Wijken en Integratie), Yvonne Visser (voorzitter NoordgroeiT) en Ingeborg Willemen (Sociaal Maatschappelijk Ondernemer van Energie Coöperatie Udenhout) gaan daarover graag met jou in gesprek. Denk je met ons mee over de toekomst van Tilburg?

 

Programma 15 mei

19:00 - 19:30 u

Inloop Stadhuis (locatie Raadszaal)

19:30 - 20:00 u

Lezing door Peter Achterberg

20:00 - 21:00 u

Panel en zaal gaan in gesprek

21:00 - 21.30 u

Afsluiting en borrel

Eerdere lezingen gemist? Je kunt ze hieronder op je gemak terugluisteren en doornemen.

1. Een introductie op brede welvaart

Lezing 1 terugluisteren

 

Begin dit jaar vertelde praktijkhoogleraar Joks Janssen aan de Tilburg University over brede welvaart in Tilburg. Hij legt uit hoe dit in Tilburg ‘hier en nu’, voor ‘later’ en ‘elders’ vorm kan krijgen. Hierna gingen wethouder Rik Grashoff, student Zed Pellenaars, Jesse de Doelder en Joks Janssen met elkaar in gesprek. Hoe kijken zij vanuit hun eigen perspectief naar brede welvaart? Welke kansen zien zij voor de toekomst van Tilburg? En hoe werken we nu al aan brede welvaart?  

Bekijk de presentatie van lezing 1

2. Brede welvaart en economie

Lezing 2 terugluisteren

 

Hoe we kunnen versnellen in de transitie naar een duurzame en inclusieve economie? Hoofdspreker Otto Raspe (praktijkhoogleraar aan de Tilburg University) zoomt in deze lezing in op de economie van Tilburg. Waar blinken we in uit en wat kan beter of moet anders in de toekomst? Wethouder Bas van der Pol (Stedelijke Ontwikkeling en Economie), klimaatburgemeester Dieuwertje Vorstenbosch en sokkenbaas en ondernemer Niels Hermus gingen hierover met de zaal in gesprek.

Bekijk de presentatie van lezing 2

3. Brede welvaart en de arbeidsmarkt

Lezing 3 terugluisteren

 

Hoe ziet de arbeidsmarkt er in 2050 uit met trends als vergrijzing en digitalisering? Hoe kunnen we hierop inspelen in Tilburg? Hoofdspreker Ton Wilthagen (professor aan de Tilburg University) vertelt in deze lezing over de toekomst van de arbeidsmarkt. Hierna volgt een interessante discussie tussen de zaal en het panel met wethouder Rik Grashoff (arbeidsmarkt), Yvette Drissen (onderzoeker filosofie) en Wout Withagen (directeur Freshheads). 

Bekijk de presentatie van lezing 3

4. Groen en natuur

Lezing 4 terugluisteren

 

Onze opgaven zijn groot en de druk op de ruimte neemt toe. Voor het welzijn van onze inwoners in de toekomst willen we een stad zijn waarin het fijn wonen en verblijven is. Wat is het belang van voldoende groen en natuur in het Tilburg van de toekomst? Hoe voegen we groen toe aan een stad die blijft groeien?Hoofdspreker Hans Mommaas (Tilburg University) gaat samen met een panel en de zaal in op deze uitdagende vragen. 

Bekijk de presentatie van lezing 4

Login om verder te gaan



Cancel