Wat voor stad willen én kunnen we zijn in 2050? Om die vraag te beantwoorden, organiseerden we tot aan de zomer een aantal lezingen. Experts vertellen hoe zij naar de toekomst kijken, en gaan daarover met het publiek in gesprek. Je kunt ze hieronder op je gemak nog eens terugluisteren en doornemen.
Begin dit jaar vertelde praktijkhoogleraar Joks Janssen aan de Tilburg University over brede welvaart in Tilburg. Hij legt uit hoe dit in Tilburg ‘hier en nu’, voor ‘later’ en ‘elders’ vorm kan krijgen. Hierna gingen wethouder Rik Grashoff, student Zed Pellenaars, Jesse de Doelder en Joks Janssen met elkaar in gesprek. Hoe kijken zij vanuit hun eigen perspectief naar brede welvaart? Welke kansen zien zij voor de toekomst van Tilburg? En hoe werken we nu al aan brede welvaart?
Hoe we kunnen versnellen in de transitie naar een duurzame en inclusieve economie? Hoofdspreker Otto Raspe (praktijkhoogleraar aan de Tilburg University) zoomt in deze lezing in op de economie van Tilburg. Waar blinken we in uit en wat kan beter of moet anders in de toekomst? Wethouder Bas van der Pol (Stedelijke Ontwikkeling en Economie), klimaatburgemeester Dieuwertje Vorstenbosch en sokkenbaas en ondernemer Niels Hermus gingen hierover met de zaal in gesprek.
Hoe ziet de arbeidsmarkt er in 2050 uit met trends als vergrijzing en digitalisering? Hoe kunnen we hierop inspelen in Tilburg? Hoofdspreker Ton Wilthagen (professor aan de Tilburg University) vertelt in deze lezing over de toekomst van de arbeidsmarkt. Hierna volgt een interessante discussie tussen de zaal en het panel met wethouder Rik Grashoff (arbeidsmarkt), Yvette Drissen (onderzoeker filosofie) en Wout Withagen (directeur Freshheads).
Onze opgaven zijn groot en de druk op de ruimte neemt toe. Voor het welzijn van onze inwoners in de toekomst willen we een stad zijn waarin het fijn wonen en verblijven is. Wat is het belang van voldoende groen en natuur in het Tilburg van de toekomst? Hoe voegen we groen toe aan een stad die blijft groeien?Hoofdspreker Hans Mommaas (Tilburg University) gaat samen met een panel van experts en de zaal in op deze uitdagende vragen.
Werken aan een toekomstig duurzaam Tilburg in 2050 vraagt niet alleen om een andere inrichting van de stad, maar ook om een verandering van ons gedrag. Hoe kan deze verandering tot stand komen en welke rol speelt een gemeente hierbij? Peter Achterberg (Tilburg University) gaat samen met de zaal en het panel bestaande uit wethouder Yusuf Çelik (Wonen, Wijken en Integratie), Yvonne Visser (voorzitter NoordgroeiT) en Ingeborg Willemen (Energie Coöperatie Udenhout) in gesprek.
Hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen, ook in de generaties die na ons komen?De slotlezing is dit keer georganiseerd door het Science Café Tilburg XL met Kim Putters en Ralf Embrechts in de hoofdrol. En wat werd het een mooie avond! Naast interessante sprekers over het belang van gezondheid, onderwijs, sociale cohesie en leefomgeving werd de avond prachtig omlijst door het koor ‘Onze Rijkdom’ uit Antwerpen en zanger Wiwa. Met de combinatie van een mooie locatie, beleidsambities voor de toekomst en cultuur ging iedereen geïnspireerd naar huis. En natuurlijk sloten we ook deze avond weer af met een getekend verslag.
Meer informatie over de lezing vind je hier.